Caravan verzekering afsluiten

Wat maakt een caravanverzekering interessant om af te sluiten?

Bijzonder veel mensen willen graag eigenaar worden van een eigen caravan of hebben er in het verleden reeds voor gekozen om een dergelijke caravan aan te schaffen. Wanneer dat ook geldt voor jou is het niet meer dan logisch dat je zal willen overwegen om ook een zogenaamde caravanverzekering af te sluiten. Het gaat hierbij om een verzekering die specifiek in het leven is geroepen voor het verzekeren van een caravan. Op het eerste zicht mag het afsluiten van zo’n verzekering misschien een beetje overbodig lijken, in de praktijk wordt doorgaans al snel duidelijk dat dit zeker niet het geval is, integendeel. Wil jij ook graag ontdekken welke interessante voordelen er verbonden zijn aan het verzekeren van je caravan? Blijf dan vooral verder lezen!

Welke caravanverzekeringen bestaan er allemaal?

Laat ons om te beginnen even kijken naar de verschillende caravanverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Eigenlijk moeten we hierbij vooral een onderscheid maken tussen de standaard (basis) caravanverzekering en de aanvullende dekkingen die afgesloten kunnen worden. In het merendeel van de gevallen is het zo dat mensen er gewoon voor kiezen om de basisverzekering af te sluiten. Op deze manier kunnen ze namelijk reeds rekenen op een meer dan behoorlijke dekking terwijl ze toch de gemiddelde verzekeringspremie vrij binnen de perken kunnen houden. Hoe dan ook, wil jij graag de verschillende opties ontdekken? We hebben ze hieronder voor je opgelijst!

1.) De basis caravanverzekering

In eerste instantie is er dus de zogenaamde basis caravanverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze reeds bestaat uit een meer dan behoorlijk aantal dekkingen. Al deze verschillende dekkingen zorgen ervoor dat je caravan in de basis reeds beschikt over een meer dan degelijke bescherming. Zo zal je bijvoorbeeld kunnen vaststellen dat je caravan is verzekert tegen schade welke het gevolg is van bijvoorbeeld diefstal of ongevallen. Daarnaast worden ook brand- en waterschade verzekert. 

Een zeer belangrijke vraag die veel mensen zich stellen is of ze met een standaard verzekering voor hun caravan ook kunnen rekenen op schade veroorzaakt door bliksem en hagel. Voor bliksemschade geldt in het merendeel van de gevallen dat ze gewoon wordt verzekert door de standaard verzekering. Dat is niet het geval voor hagelschade. Voor deze laatste geldt dat ze in een aantal basispakketten is terug te vinden, maar in het merendeel van de gevallen is dat niet zo. Het afsluiten van een aanvullende verzekering kan daarvoor dan ook een vereiste zijn. 

2.) De aanvullende dekkingen voor een caravanverzekering 

De basis caravanverzekering zorgt ervoor dat je standaard reeds uitstekend bent verzekerd tegen enkele vaak voorkomende vormen van schade. Zoveel mag ondertussen wel duidelijk zijn. Dat gezegd hebbende zien we in de praktijk toch steeds vaker dat mensen die eigenaar zijn van een caravan deze toch graag nog wat beter willen laten verzekeren. Om dat voor mekaar te krijgen kiest men er dan in de praktijk voor om één of meerdere aanvullende dekkingen af te sluiten. Denk hierbij aan:

  • Een aanvullende dekking voor een mover;
  • Een speciale dekking voor de inboedel van de caravan;
  • Dekking tegen schade veroorzaakt door hagel;
  • Een dekking van schade aan allerhande accessoires en / of de voortent;
  • Eventuele rechtsbijstand;

Ondanks het feit dat de aanvullende dekkingen voor het verzekeren van je caravan uiteraard bepaalde extra kosten met zich meebrengen kunnen ze je in de praktijk toch een behoorlijk financieel voordeel opleveren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de kostprijs van een mover. Daarvoor geldt dat ze in de praktijk toch al snel zo’n 1.500 euro kan bedragen. Door mogelijke schade hieraan in te laten dekken kan je dus een vervelende kost voorkomen.

Wat moet je weten over het eigen risico?

Wanneer we het eigen risico dat van toepassing is op de caravanverzekering in de praktijk gaan vergelijken kan er al vrij snel worden geconcludeerd dat deze kan variëren van 0 tot 150 euro. Hoeveel eigen risico je precies zal moeten betalen is in de praktijk sterk afhankelijk van de verzekeraar in kwestie. Toch is het niet altijd de beste keuze om te kiezen voor die verzekeraar die je het laagste eigen risico aanbiedt. Dit resulteert namelijk altijd in een hoger gelegen verzekeringspremie. 

Wil je graag de premie die je moet betalen voor jouw caravanverzekering in de praktijk zoveel mogelijk binnen de perken kunnen houden? Dan zal je tot de conclusie komen dat het zomaar een goed idee kan zijn om te kiezen voor een hoger gelegen eigen risico. Het verhogen van dat eigen risico kan de periodieke verzekeringspremie behoorlijk drukken. Let wel, overdrijf hier niet mee. Het spreekt immers voor zich dat het eigen risico wel nog betaalbaar moet zijn wanneer er zich mogelijke schade voordoet. Hier zal je dus wel zeker de nodige aandacht aan moeten besteden.

Je potentiële caravanverzekering vergelijken? Zeker een goed idee!

Door het eigen risico te verhogen is het dus in de basis reeds mogelijk om de prijs van je caravanverzekering enigszins te drukken. Zoveel is inmiddels wel duidelijk. Voor menig aantal mensen zal echter in de praktijk gelden dat ze graag nog wat meer willen besparen. Op zich is dat natuurlijk best te begrijpen, alleen moet je er wel aandachtig voor zijn dat deze besparing niet ten koste gaat van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de dekkingen. Omwille van deze reden zijn experts het er dan ook over eens dat het uitvoeren van een vergelijking tussen de verschillende caravanverzekeringen op de markt altijd met zekerheid een goed idee is.

Let wel op, ben je van plan om de caravanverzekeringen te vergelijken? Dan zal je tot de vaststelling komen dat het altijd een goed idee is om dat op een zo objectief mogelijke manier te doen. Het is namelijk eveneens mogelijk om een dergelijke vergelijking uit te voeren op de website van een specifieke verzekeraar. Echter spreekt het voor zich dat deze verzekeraar vooral als doel zal hebben om diens eigen verzekering in de spotlight te plaatsen. Wil je dus bij het uitvoeren van een vergelijking echt met zekerheid kunnen rekenen op een volledig objectief eindresultaat? Dan is de website van Diks Verzekeringen ten zeerste aanbevolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *