Chinatown

Chinatown

De meeste grote steden in de wereld beschikken wel over een wijk Chinatown en zo ook Kuala Lumpur. Chinatown in Kuala Lumpur is echter wel een bijzondere plek. Oorspronkelijk is dit de plek waar Chinezen gingen wonen. Chinezen gingen hier samen wonen om zodoende de eigen cultuur beter te kunnen behouden. Later werd het echter al snel een plek waar handelaren kwamen en weer later groeide dit uit tot een plek waar toeristen kwamen om deze bijzondere plek te zien. Wanneer je in Kuala Lumpur bent dan is het een aanrader om een halve dag uit te trekken voor een bezoek aan Chinatown. Zodra je er bent heb je het ook met 1 of maximaal 2 uur gezien.

Mijn ervaringen over Chinatown

Chinatown is een drukke, bijzondere en leuke wijk om te bezoeken. Echter heb ik tijdens een van mijn verblijven in Kuala Lumpur ervoor gekozen om te overnachten in een hotel in het centrum van Chinatown. Dat was niet de beste keuze. Chinatown is megadruk en hier wil je dan ook niet meerdere dagen verblijven. Chinatown is erg leuk om een keer mee te maken, er iets te eten, een paar leuke souvenirs te kopen of er alleen een keer overheen te wandelen. Echter ben ik van mening dat iedere toerist het daarna ook heeft gezien en je er niet meerdere dagen hoeft te verblijven.

Chinatown is te vinden rond het gebied van Petaling Street en ligt vrij centraal in de stad. Vanaf veel verschillende plekken kun je er gemakkelijk te voet komen en daarom is het goed te combineren met een bezoek aan een van de andere attracties in de stad.

Het hele gebied van Petaling Street wordt gekenmerkt vanwege de handel die er plaatsvindt. Er staan overal kraampjes waar allerlei spullen worden verkocht. Deze spullen variëren van kleren en souvenirs tot etenswaar. Indien je serieus van plan bent om iets te kopen dan kun je ervanuit gaan dat je altijd wel kunt afdingen op de prijzen, want in eerste instantie wordt er veel meer voor de producten gevraagd dan dat ze waard zijn. Zeker wanneer de verkopers bijvoorbeeld een Nederlander in dure merkkleding zien lopen. Toch raad ik het met de meeste producten niet aan om iets te kopen. De kwaliteit bij de meeste spullen is zo slecht dat je het maar een paar keer kunt gebruiken. Dit geldt zowel voor kleding als bij elektronicaproducten.

De winkeltjes en kraampjes vind je er de hele dag door. Vroeger stonden deze er pas aan het begin van de avond, maar later stonden ze er ook overdag en tegenwoordig zie je de kraampjes er al vanaf vroeg in de ochtend tot laat in de avond.

Toch is Chinatown de laatste jaren flink opgeknapt t.o.v. vroeger en heeft het nog het echte Chinese karakter weten te behouden. Zo is de hele markt tegenwoordig overdekt gemaakt en heb je dus geen last van de harde regen wanneer je hier lekker wilt gaan winkelen. Ook ziet de rest van de wijk er beter uit dan vroeger.

Chinatown Kuala Lumpur

Wat is er verder te doen in Chinatown?

Chinatown heeft echter nog meer te bieden dan de winkeltjes en kraampjes om te shoppen. Zo is dit ook de plek om echte lokale producten te proberen. In de Petaling Street kom je lokale restaurantjes tegen waar je op een plastic stoeltje laag aan de grond zit en een gerecht krijgt geserveerd. Zo geniet je hier lekker van een noodle soep of andere gerechten. Je moet hier geen luxe verwachten, maar naar mijn mening is het juist de sfeer die je hebt wanneer je zo eet als een lokale inwoner het ook doet. Hieronder hebben we alles op een rijtje gezet wat Chinatown verder te bieden heeft.

  • Bezoek de Sri Maha Mariamman. Dit is een Indiase tempel in de wijk en behoort tot de belangrijkste gebouwen die er staan.
  • Een van de bekendste Chinese tempel die je hier tegenkomt is de Guandi Temple. Voor de Chinezen die in Kuala Lumpur wonen is dit een bijzondere tempel. Dagelijks komen er namelijk honderden Chinezen naar de tempel om er te bidden. Voor toeristen is de tempel ook vrij toegankelijk.
  • Zelf was ik er niet de grootste fan van, maar je kunt er ook voor kiezen om te blijven overnachten op Chinatown. Voornamelijk voor backpackers kan het een interessante keuze zijn, want je komt er diverse goedkope overnachtingen tegen. Ook verblijf je hier redelijk centraal in de stad, waardoor je weinig hoeft te reizen naar andere plekken.

Hoe te bereiken

Chinatown is relatief makkelijk te bereiken. Door de centrale ligging in de stad kun je vanaf veel plekken wandelen om er te komen. Daarnaast zijn er ook verschillende metro- en busstations in de omgeving te vinden. Een van de stations is Pasar Seni. Vanaf dit station is het nog maar 5 minuten lopen naar Chinatown. Het busstation Pudu Sentral ligt ook op een paar minuten lopen.

In de omgeving kom je ook verschillende leuke plekken tegen die je kunt bezoeken. Ben jij nog niet uit gewinkeld? Breng dan een bezoek aan de leuke Central Market. Ook hier kom je veel verschillende producten tegen. Hieronder hebben we een kaart Chinatown Kuala-Lumpur, zodat je precies kunt zien waar jij heen moet om er te komen.