Lord Murugan Batu Caves

De Batu Caves

Wanneer je in Kuala Lumpur bent of er naartoe gaat dan zal je ongetwijfeld de Batu Caves als een van de hoogtepunten van de stad horen. Tijdens mijn verblijf in Kuala Lumpur las ik ook op het internet dat deze grotten een must-see zijn. Ik ben er dus zelf naartoe geweest en moet eerlijk zeggen dat het een beetje tegenviel. Wanneer je een langere tijd hebt in Kuala Lumpur dan raad ik het absoluut aan om er eens een bezoekje aan te brengen, maar wanneer je slechts een aantal dagen hebt dan kun je het prima overslaan. Hieronder lees je meer informatie over onze ervaringen.

Informatie over de Batu Caves

De Batu Caves zijn te vinden in het noorden van Kuala Lumpur. Deze grotten liggen op een afstand van circa 15 kilometer bij het centrum van Kuala Lumpur vandaan. Om er te komen kun je gebruik maken van de metro. Er gaat een directe verbinding vanaf het centrum van de stad. Je doet er ongeveer een half uur over vanaf het centrum. Eenmaal aangekomen op het laatste station dan is het nog maar een paar minuten lopen naar de grotten.

Bij de grotten is het eerste wat je direct zal opvallen het reusachtige standbeeld met een hoogte van 42 meter. Dit gouden beeld is een standbeeld van Lord Murugan. Lord Murugan is een god die komt uit India en deze staat voor de overwinning. Naast het standbeeld zie je de trap die je naar de grotten brengt. Deze enorme trap ziet er vermoeiend uit met de 272 traptreden.

Wanneer je alle treden hebt beklommen en boven aan de trap bent dan kun je allereerst genieten van het fraaie uitzicht over de stad Kuala Lumpur. Vervolgens is het tijd om de grotten in te gaan. Deze hebben een lengte van 400 meter en een hoogte van 100 meter. Dit is de bekendste grot en deze heet Temple Cave. Deze naam heeft de grot gekregen doordat er meerdere Hindoetempels binnen zijn te vinden. De binnenkant van de grot ziet er erg fraai uit. Dat komt voornamelijk door de wanden van de grotten en het zonlicht dat aan de bovenkant bij de grotten naar binnen schijnt. Binnen in de grotten zijn tempels gebouwd ter ere aan Lord Murugan.

Wil je bij de grotten zoveel mogelijk te weten komen? Voor een paar euro is het mogelijk om een headset te huren. Hiermee krijg je alle informatie over de geschiedenis van de grotten en over de tempels.

De Dark Cave

Wanneer je boven aan de grote trap bent van 272 treden dan kun je ook aan je linkerkant naar de Dark Cave. Hier moet je wel een aparte entree voor betalen, maar deze Dark Cave is wel een echte aanrader om te bezoeken. Wij zijn er zelf wel in geweest. Voor de entree van de Dark Cave betaal je circa RM35, wat ongeveer neerkomt op 7 euro. Hier krijg je ook een gids bij, waardoor het dan wel weer betaalbaar is.

De naam heeft de grot niet zomaar gekregen. Binnen in de grot is het namelijk erg donker. Een gids zal meer informatie geven over de dieren die er wonen. Dieren die er o.a. wonen zijn vleermuizen, slangen en veel andere insecten. Toch zal je de meeste van deze dieren niet tegenkomen, op de vleermuizen na. De gids geeft nog meer achtergrondinformatie over de grotten. Let erop dat het in deze grot niet is toegestaan om foto’s met een flits te maken gezien de dieren die er wonen.

Openingstijden en kosten

Wil jij een bezoek brengen aan de Batu Caves? Dan zal je niet heel bang hoeven te zijn dat het is gesloten, want de Batu Caves zijn te betreden dagelijks van 7:00 tot 21:00. Er wordt geen entree betaald voor de grotten. Alleen wanneer je de Dark Caves wilt bezoeken moet je RM35 betalen.

Ligging Batu Caves

Wij zijn zelf met de metro naar de grotten gegaan, wat het gunstigst is qua prijs. Vanaf KL Sentral gaat er een directe verbinding die er ongeveer een half uur over doet. Met de bus kun je ook naar de grotten. De kosten voor de bus kunnen iets hoger liggen dan de metro, maar zijn nog steeds goed te betalen. Tot slot kun je met de taxi. De kosten voor de taxi liggen het hoogst, maar in vergelijking met Nederland is dit nog zeer goed betaalbaar. Let er wel op dat je met de meter rijdt. Vanaf KL Sentral zou je met de taxi ongeveer RM40 betalen, wat neerkomt op circa 8/9 euro.