Klimaat Kuala Lumpur

Weer Kuala Lumpur

Ga je een reis maken naar Kuala Lumpur? Dan ga je er vast al vanuit dat je lekker in het zonnetje en met een warm klimaat rondloopt. Kuala Lumpur kent een tropisch regenklimaat en het hele jaar door is het er warm. Dit is tegelijkertijd de reden waar veel mensen de fout mee in gaan. Hoewel het er het hele jaar door warm is heb je niet het hele jaar door goed weer. Hier lees je meer over het weer Kuala Lumpur, de beste maanden om te reizen en alles wat met het klimaat te maken heeft.

Over het weer in Kuala Lumpur

Weer Kuala LumpurKuala Lumpur kent het hele jaar door een redelijk constante temperatuur. De gemiddelde temperaturen variëren tussen de maximum 32℃ en minimum 22℃. Wat het onderscheid maakt in de stad is het regenseizoen. Het regenseizoen Kuala Lumpur is van de maanden oktober tot maart. Dit betekent niet dat het de hele dag door aan het regenen is, maar is afhankelijk van de moessons. Een moesson is een wind die de ene helft van het jaar de ene kant op waait en de andere helft van het jaar de andere kant.

Tijdens de maanden van het regenseizoen regent het af en toe flink hard. Dit zijn regenbuien zoals we die in Nederland niet kennen, maar het voordeel is dat het warme regen is en het niet zo koud aanvoelt als de regen bij ons. In veel gevallen regent het zeer kort en is de lucht vervolgens kraakhelder. Het regenseizoen wordt ook wel aangeduid met de naam moessonperiode.

Kuala Lumpur heeft een gunstige ligging, doordat de stad is omringd door het Titiwangsa gebergte in het westen van Maleisië. Hierdoor heeft de stad weinig last van sterke winden. De stad is gelegen aan Klang rivier.

Beste reistijd Kuala Lumpur

Een beste reistijd om naar Kuala Lumpur te gaan is natuurlijk het hele jaar door. In de stad is er altijd wel wat te doen en ook wanneer het regent dan hoef je hier niet stil te zitten. Toch is het prettig wanneer je aangenaam weer Kuala Lumpur hebt. De beste reistijd zijn de maanden juni, juli en augustus. Gedurende deze maanden heb je geen/minder last van de moessonperiode. Er kan nog steeds een regenbui vallen, maar dit is vaak een kleine bui en de kans is klein. Een groot voordeel is dat dit tegelijkertijd valt met onze zomervakantie.

Ga je buiten deze maanden om naar de hoofdstad van Maleisië? Dan is er nog niks aan de hand. Het weer is buiten deze maanden om ook prima, hoewel je dus alleen een regenbui kunt verwachten. Door de gunstige ligging is dit beperkt en kun je nog genoeg doen tijdens je vakantie, reis of stedentrip.

Klimaattabel van het Kuala Lumpur weer

Onderstaand is in één overzicht te zien hoe het weer Kuala Lumpur eruitziet. Deze tabel helpt je om je reis op de juiste datum te plannen. Zijn de weersverwachtingen niet optimaal voor het moment waarop jij naar Kuala Lumpur toe wilt? Bezoek dan eerst een van de andere steden in Azië en ga pas later of juist eerder naar Kuala Lumpur wanneer het klimaat goed is.

Max. temperatuur Min. temperatuur Dagen neerslag p.m. Mm neerslag p.m. Uren zon per dag
Januari 30 21 15 160 6
Februari 32 21 16 165 6
Maart 32 22 18 245 7
April 33 22 20 260 7
Mei 32 23 19 202 8
Juni 32 23 14 127 7
Juli 31 22 15 130 7
Augustus 31 22 16 160 6
September 31 22 19 192 6
Oktober 31 23 22 250 5
November 30 22 26 280 5
December 30 21 24 270 6

Luchtvochtigheid en tips om de warmte tegen te gaan

Doordat de stad een tropisch regenwoud klimaat heeft is er ook een hoge luchtvochtigheid. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur nog warmer aanvoelt dan het is. De luchtvochtigheid heeft vaak een percentage van 80%. Indien je veel door de stad wandelt dan merk je dat je veel moet transpireren en het erg benauwd kan zijn. Verstandig is daarom om je goed voor te bereiden op het weer. Hieronder staan een paar tips om de warmte tegen te gaan.

  • Neem voldoende water mee. Koop een paar flessen onderweg of neem ze van tevoren mee.
  • Maak gebruik van het openbaar vervoer. Dit is ten eerste erg goed geregeld en daarnaast is het in de metro lekker koel. Maleisiërs weten goed hoe ze de airconditioning aan moeten zetten.
  • Ga vroeg op de dag van start bij het bezoeken van bezienswaardigheden, zodat je niet op het midden/heetst van de dag nog veel moet lopen.
  • Bezoek tussendoor enkele winkelcentra. Hier staat de airco altijd hoog aan en merk je niks meer van de warmte.
  • Hoewel Westerse mensen het niet vaak doen kun je een paraplu meenemen om je te beschermen tegen de felle zon.