Merdeka Square

Merdeka Square (Dataran Merdeka)

Het bekendste plein van de stad is het Merdeka plein oftewel onder de lokale bevolking Dataran Merdeka. Dit is namelijk het plein dat staat voor de onafhankelijkheid van de Maleisiërs. Maleisië is 150 jaar een kolonie van de Britten geweest. Op 31 augustus 1957 werd Maleisië onafhankelijk verklaart. Op dit plein staat een vlaggenmast waar de vlag van Maleisië is gehesen als symbool van de vrijheid van het land. Aan dit plein worden verschillende evenementen gehouden en zijn er nog meer bijzondere gebouwen te vinden. Hieronder lees je er meer over.

Over het Merdeka plein

Merdeka Square 2Op dit plein wordt ieder jaar de onafhankelijkheid van Maleisië gevierd. Deze dag wordt Merdeka Day genoemd en vindt jaarlijks plaats op 31 augustus. Op deze dag komen de Maleisiërs bijeen om de onafhankelijkheid op dit plein te vieren. Het gebied rondom het plein wordt dan afgezet. Een ander evenement dat ieder jaar weer op dit plein wordt gevierd dat is het Colors of Malaysia evenement. Tijdens dit evenement worden de toeristische hoogtepunten in een parade tentoongesteld.

Verder is er ieder jaar een marathon in de stad die wordt gestart vanaf dit plein. Ook is dit het plein dat wordt gebruikt om te demonstreren. Hoewel er niet vaak wordt gedemonstreerd is dit wel het plein waar de Maleisiërs naartoe gaan om te demonstreren wanneer ze dat doen.

De vlaggenmast die op het plein staat als symbool voor de vrijheid heeft een hoogte van maar liefst 90 meter en is daarmee een van de hoogste ter wereld. Direct naast het plein kom je een schitterend gebouw tegen die het waard is om op de foto te zetten. Dit is het Sultan Abdul Samad gebouw. Dit gebouw staat niet voor niets bekend als een van de meest gefotografeerde gebouwen van de stad. Ook vind je naast dit plein de Kuala Lumpur City Gallery. Hier kom je van alles over de stad te weten en vind je een klein museum. Direct onder het plein is ook het Plaza Putra te vinden. Bij het Plaza Putra vind je diverse plekjes om te eten en kun je wat winkelen.

In de omgeving bij het plein is ook een park te vinden. In dit park wordt geregeld een potje cricket gespeeld. Dat komt doordat de Britten hier in het verleden al cricket speelden tijdens de overheersing van Groot-Brittannië.

Hoe te bereiken

Ben jij van plan om tijdens je reis naar Kuala Lumpur ook een bezoek te brengen aan het Merdeka Square? Dan raden we aan om je van tevoren ook een beetje te verdiepen in de geschiedenis van het land. Door de geschiedenis beter te begrijpen wordt het ook interessanter om het plein te bezoeken.

Het Merdeka plein ligt niet ver bij de Central Market en Chinatown vandaan. Vanaf Petaling Street is het namelijk slechts circa 10 minuten lopen om er te komen. Wanneer je met de metro vanaf KLCC gaat dan neem je de metro naar het station Masjid Jamek. Hieronder hebben we een kaart met de ligging van het Merdeka plein in Kuala Lumpur.